Archive for the ‘Allmänt’ Category

Windows 10

fredag, juli 29th, 2016

Så här i elfte timmen var vi ju tvungna att installera Windows 10 – annars hade vi behövt betala tusenlappar för att hänga med. Men vilken katastrof!

När (efter 4 timmars väntan på att det skulle bli klart) Windows 10 tog sina första stapplande steg på våra datorer visade det sig att Microsoft förstört det mesta av det vi under många år anpassat och fixat för att få det på vårt sätt. Hela operativsystemet andas att det tror att vi kör det på en 480×640 telefondisplay med touch-funktion – vad fan??? Jag vill ha ett DATOR-operativsystem!!!  Funnes MS-DOS 3.1 så skulle jag gå tillbaka direkt! 80 % av processorns kapacitet förbrukar Windows 10 genom att larva sig med tjusiga bilder och animeringar. Nödvändiga funktioner som t ex Kontrollpanelen är gömda någonstans och går inte att hitta. Startmenyn är fullproppad av trams: vädret i Stockholm (där jag inte bor), telefonassistent (vaffö då – det här är en DATOR, inte en telefon) , funktioner som vill lura mig att ladda upp mina filer till den amerikanska underrättelsetjänsten, Twitter (som jag inte bryr mig ett dyft om), ”Nyheter” (som med fördel läses på t ex svd.se) och jag vet inte vad. Jag undrar om Apple har köpt en aktiemajoritet i Microsoft och skapat Windows 10 för att få mig att byta till Mac – trots min 30-åriga skepsis mot det bolaget.

Nå, när den värsta frustrationen lagt sig tänker jag att med tiden kanske jag kan komma underfund med Windows 10 också – fast jag känner mig grovt bedragen – steget från Windows 7 till Windows 10 är ojämförligt större än från MS-DOS till Windows – för att Microsoft vill se alla datorer som TELEFONER – djävla idioter!

Skrivet i affekt av

Björn

 

 

DNA-anor igen

torsdag, juli 16th, 2015

Nu har i en månad jag haft tillgång till uppgifter om 392 ”träffar” på personer som har skapligt lika DNA som jag -men den förkrossande majoriteten har inte laddat upp något släktträd (eller inte begripit vad det är eller hur man gör), så all den informationen är fullständigt värdelös ur släktforskningssynvinkel. Den som leder ligan är en person som är en avkomling till min mormors mors syster – hon fanns redan i min släktforskningsdatabas, så det var inte något stort problem att knyta in honom i mitt släktträd, eller hur?  Men denna person gör ingenting själv, utan det är en son som hanterar det hela, och denna son har hemligstämplat sina föräldrar i ftDNA:s databas. Jamen, vill de verkligen komma någonstans???

Det är ohyggligt invecklat hur DNA ärvs, kvinnors mtDNA lär vara oförändrat sedan urminnes tider, medan mäns Y-DNA  verkar ärvas fullkomligt slumpartat – ägnade man lika mycket tid åt att arkivforska som vissa ägnar åt sina DNA-träffar så skulle man utan tvekan komma fantastiskt långt!

Se’n är det ju förstås det fundamentala problemet att DNA-databaserna bara innehåller dem som testat sig! 700 000-ish personer i hela världen sägs ha testat sig hos ftDNA – är vi 6 miljarder människor här? Nej, den här Björnen blir mer skeptisk för varje dag som går. En sida hos ftDNA visar i vacker grafik varifrån min anor kommer  – 99 % Europa och 1 % Fjärran Östern! Visst, det kunde ju förklara mina sneda ögon, men vaff! Är det 500 (jag har koll på de senaste 400 åren)  eller 50 000 år sedan en okänd oriental förförde en svensk flicka och orsakade denna procent? Det är ansträngande att betvinga sin skepsis – tänk ifall det var en till USA invandrad taiwanesisk laboratorieassistent som glömde att ta på sig plasthandskarna när hen hanterade provet från mig?

Nja, svenska kyrkböcker, administrativa dokument och andra mindre high-tech-profilerade källor har tills vidare mitt bättre förtroende – vi får se om jag får göra avbön i framtiden!

Björn

 

DNA-anor

fredag, juni 5th, 2015

Jag har blivit (vänligt men bestämt) anmodad att skicka in mitt DNA till ett företag i Texas som säger sig kunna analysera mitt DNA och (i tidernas fullbordan verkar det) berätta vilka andra människor i världen som åtminstone delvis har samma DNA som jag. (mer…)

Släktforskare

måndag, mars 16th, 2015

Det har väl inte undgått någon att vi båda är släkt- och hembygdsforskare och finner stort nöje i att tolka gamla dokument skrivna med eländig handstil, i bland svårt blekta eller till och med mer eller mindre brända i någon okänd arkivolycka. (mer…)

Island

lördag, september 27th, 2014

Vi har gjort en fyra dagars resa till Island – fulla av intryck vi vill dela med oss av. (mer…)

Vad sysslar Apple med?

torsdag, augusti 21st, 2014

Det började med att laddkontakten till Ann Britts mobil (Sony Ericsson XPERIA X8) blev stukad och telefonen ville inte ladda längre – helstressat, 7 % batteri kvar och det gällde ju att rädda kontaktlistan innan den dog alldeles. (mer…)

Jag blir så arg…

lördag, februari 8th, 2014

…sade Ann Britt vid middagen i dag när vi pratade om hennes talböcker. (mer…)

Den fantastiska sommaren 2013

tisdag, september 17th, 2013

Snart är det höstdagjämning, och även om vädret har varit sommarlikt hela september måste man väl anse att det är höst nu. (mer…)

Nationaldagen 2013

fredag, juni 7th, 2013

Det går långsamt för oss att hålla bloggen uppdaterad. Sedan vi gick med i Facebook kan man ju bli av med all skrivklåda genom att göra inlägg där, och det händer trots allt inte så där jättemycket märkvärdigt i våra liv. (mer…)

Åter till Blidö

lördag, mars 16th, 2013

För ett par år sedan var vi på Blidö för att äta lunch och blev inte särskilt glada över det. Nu har vi varit där fyra gånger till, men inte för att äta lunch, utan för att hålla en kurs i släktforskning. (mer…)