Windows 10

Så här i elfte timmen var vi ju tvungna att installera Windows 10 – annars hade vi behövt betala tusenlappar för att hänga med. Men vilken katastrof!

När (efter 4 timmars väntan på att det skulle bli klart) Windows 10 tog sina första stapplande steg på våra datorer visade det sig att Microsoft förstört det mesta av det vi under många år anpassat och fixat för att få det på vårt sätt. Hela operativsystemet andas att det tror att vi kör det på en 480×640 telefondisplay med touch-funktion – vad fan??? Jag vill ha ett DATOR-operativsystem!!!  Funnes MS-DOS 3.1 så skulle jag gå tillbaka direkt! 80 % av processorns kapacitet förbrukar Windows 10 genom att larva sig med tjusiga bilder och animeringar. Nödvändiga funktioner som t ex Kontrollpanelen är gömda någonstans och går inte att hitta. Startmenyn är fullproppad av trams: vädret i Stockholm (där jag inte bor), telefonassistent (vaffö då – det här är en DATOR, inte en telefon) , funktioner som vill lura mig att ladda upp mina filer till den amerikanska underrättelsetjänsten, Twitter (som jag inte bryr mig ett dyft om), ”Nyheter” (som med fördel läses på t ex svd.se) och jag vet inte vad. Jag undrar om Apple har köpt en aktiemajoritet i Microsoft och skapat Windows 10 för att få mig att byta till Mac – trots min 30-åriga skepsis mot det bolaget.

Nå, när den värsta frustrationen lagt sig tänker jag att med tiden kanske jag kan komma underfund med Windows 10 också – fast jag känner mig grovt bedragen – steget från Windows 7 till Windows 10 är ojämförligt större än från MS-DOS till Windows – för att Microsoft vill se alla datorer som TELEFONER – djävla idioter!

Skrivet i affekt av

Björn