Aprilväder!

Söndag … vilodag … ja, inte riktigt då. Vi har kommit igång med målningssäsongen; SMHI antydde att det skulle bli mest solsken i går, så vi målade första lagret täckfärg på altanräcket.

Vi kom faktiskt igång förra måndagen med att ta loss hortensian från spaljeerna och lyfta ned dem för målning;  i torsdags hann vi olja och grundmåla räcket. Det såg bra ut rätt länge i går, varmt och gott i solen, men vid tvåtiden gick solen i moln och en isande vind tog över. Nattsvarta moln och regnskyar på avstånd hetsade oss att måla för brinnande livet, men vi hann måla klart och täcka räcket med plast innan regnet kom. När alla penslar var tvättade, färgburkarna stängda och målarkläderna undanhängda kom en vildsint hagelskur – på fem minuter blev det vitt på marken igen; men en kvart senare är det nästan borta – det är ändå fem plusgrader. Är inte det aprilväder, så säg!

Vi har också kommit igång med promenerandet nu när snön nästan är borta – förutom de 10 kubikmeter plogvall som ligger på vår ladugårdsbacke.  Vi har ju stegräknare på oss nästan jämt och uppmuntrar oss själva med statistiken – prognosen såg ju rätt dyster ut när snön låg som djupast, men nu har det tagit sig litet. Frågan är om vi klarar att nå upp till förra årets dryga 2000 kilometer – det vore ju nesligt att inte göra det – har vi blivit gamla då?

Hundarna kan äntligen få litet utlopp för allt spring i benen de samlat på sig under vintern. Gärdena längs banvallen mot Rimbo är torra och släta, bra att springa på och de innehåller dessutom mängder av sorkgångar man kan gräva upp. Inkallning är väl ingen av hundarna direkt bra på, men det finns en osviklig metod att kalla in dem: att blåsa upp en ballong! Av någon anledning tycker hundarna att ballonger är det roligaste som finns att jaga och bita sönder; de hör att man börjar blåsa i en från hundratals meters avstånd och kommer farande som Jehu. Sedan jagar de ballongen med jätteskutt tills någon av dem lyckas få sönder den. Med litet snabbhet kan man då hinna koppla dem medan de pustar ut. 

Björn har lagt nästan all tid på Röforskningen den senaste tiden – dels har han börjat gå igenom Roterings- och utskrivningslängderna (som täcker den annars källfattiga perioden 1621 – 1669), dels har han börjat bygga upp en persondatabas för Rö – hittills är ungefär 10 % av de 6900 notiserna i registret knutna till personer.  En del kvar att göra, således! Men nu börjar det bli deklarationsdags och dags att förbereda årets nya torpskyltar – vi kan bara skriva under på att man aldrig haft så mycket att göra som efter att man pensionerat sig.

Men nu har det blivit Kris i Kapernaum – sedan vi började skriva det här inlägget har Björns dator kraschat (blåskärm, riktigt illa, alltså!)  två gånger. Dags att pensionera den gamla Fujitsu-Siemens-maskinen från 2003 – tyvärr kommer det nog att svida en del i plånboken.

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.