Grått, grått, grått…

Alltså, vädret, det skall man inte tala om! Nu har vi levt en vecka med isländsk aska, flygkaos, duggregn, slagregn, hagel och snöflingor stora som Lovikkavantar. Isande vindar, regnmätare som är bottenfrusen,  döda råttor under golvet, hundar som snor varandras matskålar och äter tills de kräks – men vi är själva faktiskt alldeles friska för ögonblicket! Vi är nog rätt uthålliga fast vi emellanåt är så trötta att vi stupar i säng klockan åtta.

Målningen ligger på hold, så i går åkte vi till Uppsala och handlade. Först och främst hundarnas belöningsgodis, som bara finns att köpa på Djursjukhuset i Ulltuna – det är egentligen inte godis, utan dietmat för sjuka hundar – z/d heter det – som Zalsa fick när hon var magsjuk för några år sedan. Det finns bara i 3-kilossäckar eller större, så det blev en del över när Zalsa blivit frisk. Hon hade alltid ätit dietmaten med god aptit, så vi började dela ut det som var kvar som belöning när hon kommit när vi ropat eller på annat sätt behövde berömmas. Om märkvärdigt nog, både hon och Zelda och lilla Inez tycker mycket mer om dietmaten än vilka choklad- och andra läckerheter som helst. Vi har inte gjort någon noggrann kalkyl, men nog kostar hundgodis mer än de 130 kr/kg som dietmaten kostar?

Vi var också till IKEA, som fått ett nytt jättehus i Uppsala; vi behövde en extra hylla till de videofilmer som legat i travar i TV-rummet sedan vår gamla hylla blev full för ett halvår sedan. Att besöka IKEA är ju alltid en påfrestning i relationen mellan man och hustru, men det gick riktigt bra den här gången – vi enades rätt snabbt om en hylla som såg skaplig ut, sedan hittade Nina en som såg ännu bättre ut och dessutom var i bok (som alla våra andra möbler är gjorda av och IKEA beslutat att inte sälja längre). Jippi! Vi hittade också en smart lösning i stället för de svajiga klädstängerna i klädkammaren och kände oss riktigt framgångsrika. Sedan handlade Ann Britt och Nina bara pinaler för någon tusenlapp till, så på det hela taget gick det riktigt bra.

Kanske var Björn ovanligt tålig den här gången, han har ju fått OK på att köpa en ny dator i ställer för den vacklande gamla maskinen. Datacenter i Rimbo fick specifikationen i tisdags, ändrade en hel del – Gud så gammalmodiga saker Björn önskade sig! – och skall komma med ett förslag i morgon. Da’n före da’n!

Isländsk aska förresten: konkret har vi ju inte märkt mycket av den, men Urban skulle åka ned till en tenta i Wien i tisdags, men när det bolmade som värst ur vulkanen tog han det säkra före det osäkra och bokade om biljetten till en senare tenta. Man blir ju litet engagerad när det händer dramatiska saker i världen, så vi har letat reda på webbkameror som visar Eyjafjallajökull från tre olika håll, kartor från vulkanaskeprognoscentralen (vilket ord!)  i London och en sajt som visar alla flygplan som flyger i Europa. Gissa om det var ödsligt i luften över norra Europa förra helgen!

Just nu verkar det ha lugnat sig litet; i morse följde vi Anders flygplan till S:t Petersburg på FlightRadar – inte förrän vid Primorsk tappade vi kontakten, en bra bit in på ryskt territorium – man gissar att det är tvärförbjudet för ryssar att äga en sådan mottagare för transpondersignaler som FlightRadar använder sig av. Ett intressant projekt är det – det bygger på att frivilliga runt om i Europa köper sig en mottagare för 5-6000 kronor var och kopplar in den på internet. Sedan skickar de över 100 mottagarna informationen till en sajt (i Sverige, tror vi) där flygplanens identitet och positioner läggs in i en Google-karta och sprids över internet. Festligt, man känner sig som en riktig trafikledare.

FlightRadar24 - Anders åker till Ryssland

Men nu vill vi ha målningsväder! SMHI har antytt att det kan bli bättre till helgen och de har väl aldrig haft fel? 😉

Tags: , , , , ,

Comments are closed.