Blåsippor små uti backarna stå!

Molnen skingrades mitt på dagen, sedan blev det riktigt vackert väder.

Det har blivit mycket tid vid datorerna den senaste tiden. Ann Britt försöker reda ut diverse obskyra emigranters öden – släkt till släkten sade man visst förr. Björn har knappat in diverse folk som levde på 1500- och 1600-talen i Rödatabasen och försöker nu koppla ihop dem till personer – med växlande framgång. En minitriumf var i alla fall att inse att ”Anders i Väsby” – en nästinpå mytologisk figur som var anfader till halva Rö och fått nummer 133 i databasen – faktiskt var samma person som Anders Håkansson i Väsby, nummer 26! Man får litet hopp när sådant här faller på plats – 6900 poster i databasen känns annars bara överväldigande; hur många människor är det egentligen? Inte 6900 förstås; somliga personer genererade dussinvis med anteckningar i källorna. Rö socken har haft 600 plus/minus 100 innevånare i sekler och det gäller bara att komma på vilken varje notis handlar om. Tulipanaros!

Snön ligger illa till numera, både här på Lövsta och i närområdet. Det ligger fortfarande några kubikmeter kvar där Folke i Nibble plogade ihop den i vintras, men nu kan man gå på ”gräsmattan” i lågskor. Reste för övrigt upp hundstängslet runt tomten i dag – snön hade pressat det till marken, så de senaste veckorna har hundarna stannat på tomten av ren slentrian – det liggande stängslet har inte gjort vare sig till eller ifrån, och en beslutsam (eller kärlekskrank) hund hade kunnat hoppa över det hur lätt som helst. 

Samlade också ihop de spridda spillrorna efter Villes och Gustavs senaste besök; en grävskopa, en polisbil, två spadar, en hink och ett par vantar sänkte de på djupt vatten i dikena. Burarna av hönsnät runt våra kära lupiner var jämnade med marken – där har pojkarna nog fått hjälp av snön – de gick att skrynkla ut och resa upp utan större besvär. Gustav (som går till badhuset i Täby varje fredag) klev utan att sjåpa sig ned i diket för att sjösätta polisbilen – det var när han tog tag i elstängslet för att hålla i sig som Morfar blev orolig och hämtade hem honom; en blötare unge har den här morfarn aldrig någonsin sett. Båda pojkarna blev upptinade i varm dusch och Gustav fick låna en (något för stor) tröja av Mormor.

Efter en timme i vattnet är pojkarna upptinade

Det ligger tiotusen pinnar och grenar över hela Lövsta – alla stormar och även blygsamma blåsväder har ruskat om träden och täckt marken med skräp – nu när snön är borta ser man hur mycket vi har att göra framöver. Det kändes som om det var dags, så Björn provstartade trädgårdstraktorn i dag: Litet hostningar och mängder av rök, men den startade med ett rytande och anmälde sig klar för vårarbetet! Märkligt! Vår bil för 200000-plus kronor tvärvägrade flera gånger i vintras – ”låg batterispänning” sade displayen – medan vår trädgårdstraktor för mindre än tiondelen av det priset startar piggt på första försöket efter sex månaders försummelse!

Vi kom iväg på en promenad i dag, med Nina, Urban och Inez. Det var mulet och grinigt väder när vi startade vid elvatiden, men under hemvägen blev det till och med solsken. Banvallen är snöfri långa sträckor nu, men mellan skogen och träsket är det fortfarande snö.  Träsket är förresten större än någonsin – det finns fortfarande mängder av snö i skogen som smälter  och vid Vinettes ingång ligger banvallen en knapp decimeter över vattenytan. Sångsvanar och änder trivs storartat i den nya sjön, men tycker inte något vidare om oss.

Den nya sjön i Rö
Den nya sjöns innevånare

Vi klafsade genom gyttjan från Sparrens gamla hållplats ned till bron, men längs Näs’ statarbacke och vidare var det mest torrt och fint. Att hundarna behövde en dusch var självklart redan från start. Vägen från Näs och hem var förstås ”a walk in the park”, inga mötande bilar. Men vi som nyss sett katastroffilmen 2012 tycker nog att det ser litet olycksbådande ut på Näsvägen, som har en 10 cm bred spricka mitt i, hela vägen från grindstolparna fram till Rimbovägen.

På väg hem genom Näs' arboretum

 Men viktigast av allt: längs Näsvägen hittade vi Blåsippor!

Årets första blåsippor!

Det är ju litet grått, lerigt och slitet just nu, men nog är våren på väg!

1 kommentar

  1. Sådär ja! Trevligt med lite ny läsning. Bra att blommorna klarade sig från angreppet. Pojkarna var nöjda med dagen och kläderna gick att tvätta rena från sankmarkslukten ;-). Igår när vi var på landet hittade de ett nytt dike att rulla sig i, denna gången utan elsängsel i närheten!

    Kram Katja

Kommentarer är stängda.