Nu går det väl inte att blunda längre för det faktum att hösten är här. Det varit minusgrader tre nätter nu och löven singlar tätt ned över Lövsta. Trädgårdsmöbeln är inburen i förrådet, inomhusblommorna har flyttat in igen – även agaven, som fick vänta till sist för att den väger ett ton och är full av mordiska taggar.
Nu måste hundarna passera duschen när vi kommer hem från morgonpromenaden och vinterkängor och vantar har vi letat fram. Vi har haft en bra svampsäsong och tappat räkningen på hur många liter svamp vi plockat och frusit in eller torkat, men nu börjar även höstkantarellerna bli mer sällsynta.
Hälften av våra barn och barnbarn fyller år i slutet av september eller början av oktober, så vi har tryckt i oss obeskrivliga mängder bullar och tårta den senaste månaden. Det är med obehagliga föraningar man ställer sig på vågen.
Björn har börjat konvertera Rö-sajten till en ren ASP.NET-applikation (det är ett modernare sätt att göra hemsidor, för er som struntar i hur det ser ut bakom kulisserna). Vi har också registrerat en egen domän (dvs adress) för den nya Rösajten – så småningom skall vi sära på Rösidorna och våra privata. Det här jobbet kommer att ta sin rundliga tid, men vill Du titta hur långt vi kommit så titta här!
Det har inte blivit mycket forskat den senaste tiden, men vi hoppas fortfarande hinna få upp ett par informationsskyltar till innan tjälen gör det omöjligt att slå ned en stolpe i marken – först ut blir i så fall affären Sofielund och järnvägsstationen.
Men det skall också krattas löv, eldas ris, rensas hängrännor och mycket annat, så osvuret är bäst!
Här får ni ett par bilder:
Den 10 oktober kom vi ut tidigt – frosten ligger kvar på fälten mellan banvallen och Kamphavet. Längst bort anar man Ribacken.
Än har björkarna många löv kvar, 2 minusgrader räcker väl inte för att de skall släppa taget helt.
I år köpte vi en ny svampbok – om svampar är läckra eller dödligt giftiga är ju en egenskap som ändras då och då. Vi fick lära oss att gul trumpetsvamp numera kallas rödgul trumpetsvamp, Cantharellus aurora. (Var det verkligen nödvändigt att döpa om den? Den andra trumpetsvampen är ju svart, så det lär väl ingen missa på)
Den andra höstkantarellen, Trattkantarell, Cantharellus tubaeformis, är gråaktig under hatten – oftast är det lätt att skilja den från trumpetsvampen. Båda klassas fortfarande som bra matsvampar; och tur är väl det, för vi är förtjusta i dem. Vi har hittat mängder i år, eller som en bekant sade: ”Man kan ju samla in dem med skyffel bara man går ut i skogen!”