Är det sant?

Vid femtiden i går torkade Ann Britt bort en rejäl blaffa vitfärg ur pannan på mig – och det var det  sista momentet i vårt fyraåriga målningsprojekt.

Det tog 1 ½ timma att måla andra lagret vit täckfärg på utliggarna och fotbrädorna över köksväggen, och sedan två timmar att skruva isär byggnadsställningen och stapla brädor och reglar prydligt i virkestraven framför huset. Litet plastiskt trä i skruvhålen efter beslagen där byggnadsställningen var fäst i väggen och borsta bort färgflagor och skräp från väggen – sedan var det klart. (Ann Britt har lovat att göra rent penslarna – nu står de i vatten och väntar).

Vi har lagt ned nästan 1600 timmar – ett manår på fyra somrar – hur mycket pengar hade vi inte fått betala för att få det sämre gjort av en proffshantverkare!  I år blev det förstås arbetsrekord – över 450 timmar –  inte bara norrgaveln, utan också balkongräcket och det delvis illa medfarna taket på entrésidan har vi fixat.

Balkongräcket var årets första delprojekt

 

Här börjar jag bygga ställningen på norra sidan

 

Norra sidan blev klar 22 juli

 

Obekväm arbetsställning är förnamnet

Det skall bli en semi-permanent ställning med tak bakom vagnslidret att lägga undan allt virke vi har kvar från byggnadsställningarna – det kan komma väl till pass när vi nästa år bara skall ägna oss åt att skapa nytt, inte underhålla gammalt. En lekstuga för barnbarnen skall det bli, men den köper vi nog som byggsats – men vad skall vi göra med 80 löpmeter tvåtumsplank? Jo, det är än så länge hemligt, men barnbarnen är målgruppen!

Vår lilla gäststuga skall så småningom också bli gul – vit – röd precis som stora huset, men det får vänta – nästa år har vi sagt oss att vi skall ägna oss åt trädgården. Kanske skall vi ta semester också?

Här skall vi sitta och slappa nästa sommar

De sista veckorna har jag varit rätt ensam i målarlaget, för det har varit högt upp och Ann Britt är inte så där jätteförtjust i höjder. Å andra sidan har hon jobbat som en iller med sin del av föredraget vi skall hålla på torsdag på startmötet för Rö hembygdsförening. Hennes del handlar om kläder i slutet av 1600-talet; hon har hittat mängder av märkliga fakta; kan ni tro att staten förbjöd klänningar och klädda knappar? Snacka om att politiker lägger sig i saker de inte har med att göra!

Själv har jag gjort några bilder för att berätta om hur det såg ut i Sverige och i Rö 1675 – som alltid blir det storslakt på bilder när man börjar inse hur lång tid det kommer att ta att visa  och berätta om dem; slaget vid Lund åker ut, i stället skall jag uppehålla mig litet mer vid häxprocesserna 1675. Sveriges värsta justitiemord tänkte jag rubricera den bilden. Vi skall köra ett genrep i morgon; förmodligen måste vi då slopa hälften av bilderna för att det tar för lång tid!

I dag har vi mulet och regn och luftfuktigheten är 98 % – men i dag behöver vi inte måla! Det skulle inte skada att sortera litet i det ”kreativa kaos” som råder i arbetsrummet: travar med böcker, bilder, papper och hela skrivbordet fullt med lösa lappar med anteckningar som jag inte alltid förstår längre. Och så skall jag fixa till min ”häxbild”; den skall inte visa någon häxa – för det fanns ju inga – utan snarare en demonisk präst; får se om man kan hitta någon på nätet.

Ha det bra så länge!

Björn

1 kommentar

  1. Det skulle vara väldigt roligt om du vill visa upp ditt projekt på Byggla.se. Är du intresserad kan jag erbjuda en morot.
    Maila mig så berättar jag mer!
    /Vendela

Kommentarer är stängda.