Internetdjungeln

Man blir ju inte överraskad när automatiska spamprogram skriver in viruskod som kommentarer på vår blogg – men däremot blir man förb…d när programmet körs på Thailändska informationsministeriets nätverk!

Så här kan det se ut:

Uap6pH ksofpglnmcsx, [url=http://fxfgnmtkzigo.com/]fxfgnmtkzigo[/url], [link=http://thnxjfpenvxf.com/]thnxjfpenvxf[/link], http://znjafqtaqzhf.com/

Jag har tagit bort länkarna i kommentaren så att ingen råkar klicka på dem – man vet aldrig vad som händer om man klickar på en sådan länk. När man frågar APNIC (Asia Pacific Network Information Centre) så får man veta att IP-numret som skrivit kommentaren ingår i thailändska informationsminsteriets nummerserie:

inetnum:      123.242.128.0 – 123.242.191.255
netname:      MICT-NET
descr:        Ministry of Infomation Communication Technology (att stava är svårt!)
descr:        Goverment network provider
country:      TH
admin-c:      PP264-AP
tech-c:       SC1365-AP
tech-c:       SC1366-AP
tech-c:       MA319-AP
remarks:      MICT has provided goverment network in THAILAND such as non-benefit
status:       ALLOCATED PORTABLE

Där sitter alltså en egotrippad nörd och kör gratis på ett statligt nätverk och sprider sk-t på Internet;  och de som borde hålla koll på vad man använder deras nätverk till har ingen aning, tittar bort eller är införstådda. Jag vet att man kan fuska med IP-nummer och få det att se ut som om det kom någon annan stans ifrån än det verkligen gör, men det är inte mitt problem – det är Thailändska informationsministeriet som skall skämmas när deras nätverk direkt eller genom falska ip-nummer används för olagligheter!

Jag kan inte heller förstå vad man vill åstadkomma med den här sortens spam – inte finns det väl någon som klickar på en länk i ett sådant meddelande? De avsändare som skriver något på något annat språk än ”ärans och hjältarnas” till oss känner vi sedan länge, både till namn och mailadress; och vi är obotligt skeptiska till meddelanden som säger att vi vunnit massor av pengar på lotterier vi aldrig hört talas om och än mindre deltagit i. Men meningslösa rader av outtalbara bokstavskombinationer är väl ändå snäppet dummare – vem går på det???

Sådär, nu är jag lugn igen! 🙂

Björn