Vi har hittat Vretatorpen

Dagens promenad gick genom skogen till Vretatorpen. Den här gången hade vi förberett oss ordentligt med kartläsning och koordinater till GPS:en. Det tog inte lång tid att hitta en stenhög med fullt synliga tegelstenar där Stora Vreta låg – där fanns också en hel del stora stenar som kan ha varit en grund.

Lilla Vreta var litet knepigare, men vi hittade ett dike 50 m in från åkern och sade oss att huset borde ha legat på skogssidan av diket; och där fanns mycket riktigt en rejäl stenhög med en magnifik gran mitt i. Vid en försiktig titt under mossan hittade vi ett par rejäla tegelskärvor och mängder av tegelgrus, så där låg säkert Lilla Vreta.

Runt den högen finns massor av sten, men det är svårt att se något mönster. Dessutom ligger en enorm stenhög strax intill, men det är nog snarare sten som plockats upp ur åkern.

Vi får väl ta oss dit med litet mer manskap någon gång och gå över ställena noggrannare, för vi har inte hittat några jordkällare eller andra lämningar av torpen.

Uppsatsen om Vretatorpen är nu uppdaterad med dagens fynd och nya bilder.

Comments are closed.