Bygga lekstuga

Jag önskade mig en lekstuga när jag var liten, men fick ingen. Mina döttrar önskade sig också en, men det blev aldrig någon. Men nu! Nu skulle det bli av så i alla fall barnbarnen skulle slippa växa upp utan en lekstuga!

Egentligen hade vi tänkt bygga själva helt från scratch, men vi sansade oss och bestämde oss för att beställa en i byggsats istället. Vi började med att googla runt på nätet och det visade sig finnas hur många lekstugefabrikanter som helst. Vi fastnade för ”Berggrens lekstugor” för de såg rejälast ut och för att deras stugor hade en liten altan. Man skulle ringa mellan 19 och 21 för att beställa, ingen mailadress fanns på hemsidan. Det tog tre (3!) veckor innan vi kom ihåg att ringa just under dessa två timmar! Oftast kom vi på det kvart i sju och sen, vips, var klockan kvart över nio! Kört! Men så till slut blev stugan beställd och skulle levereras redan efter 4 dagar hem till dörren. Herr och fru Berggren kom själva med lastbilen full med stugor som skulle till olika delar av landet.

Sen kom regnet! Och så mer regn! Och ännu mer! Men en dag, när det bara duggade lite, lade vi ut, mätte in och vägde av lekablocken till grunden. Det gick ganska bra, förutom att vi blev helt uppätna av monstermyggor! Mer regn, så golvet fick vänta. Golvet med sina reglar under var i ett stycke, ett väldigt tungt stycke! Vi kallade in förstärkning och var (en ganska solig dag) tre personer som lyfte upp golvdelen på lekablocken. Puff! Golvet låg helt i våg! Fullständigt perfekt!

Mer regn så allt täcktes med plast tills nästa dag med uppehållsväder.

Björn och jag orkade bära tre av väggelementen själva och sätta dem på plats i den ordning herr Berggren hade noterat. Framsidan, den med dörren (som satt i) var så tung, så det blev inkallande av förstärkning igen!

Sen skulle man se till att allt var vinkelrätt, i våg och att diagonalerna var lika långa och sen spika fast alla väggar i varandra och i golvet. Lätt som en plätt!

Nästa steg var att sätta taknocken på plats och sedan spika upp takbrädorna och fotbrädan.

Nu var det dags för vindskivorna! Inte så lätt att få dem att passa. Vi fick jämka lite i båda sidorna för att få dem gå ihop på mitten.

Under tiden låg takpappen ute i solen för att töja ut sig, precis som fabrikanten sagt. Tur att solen sken just den dagen!

När det var dags för takpappen var den mjuk, jättevarm och lite svår att hantera. Man skulle inte ta så mycket omlott mellan våderna, utan spara det mesta av omlotten att vika över taknocken. Mycket spikande blev det!

Efter detta blev det regn igen ett par dagar, men en uppehållsdag målades fönster och fönsterfoder och verandabygget påbörjades. Här skulle man både limma, spika och skruva!

Några dagar senare var det uppehållsväder så vi skyndade oss att bygga färdigt verandan. Det visade sig att det bara fanns medskickat en sittbräda på vardera sidan, så det blev att såga och hyvla två till!

Sen blev det snabbmålning av både veranda och husfasad. Ibland trängdes vi på samma sida, lekstugor är faktiskt ganska små! Vi målade lekstugan i samma färger som vårt stora hus, mest för att vi hade färg kvar.  Två varv målning hann vi med, sen kom regnet (igen!).

Fönster och fönsterfoder hade jag målat redan, så de var bara att sätta upp (och bättringsmålas när de väl satt där, gud vad man kladdar, vitt på rött och rött på vitt!)

Dags för inomhusmålning! Vi hade egentligen tänkt sätta upp pärlspontpanel, men antagligen skulle hela traktens getingar då flytta in i väggarna, så vi ångrade oss. Vi tog en utomhusfärg vi hade hemma, champinjon, till väggar och en grålila färg (nougat), som vi fick av ena dottern, till reglarna. Av en annan dotter hade vi fått bänkar, matta och väggdekorationer. Flygplanen på väggarna gjorde att stugan inte blev föör tjejig! Batterilampor av alla möjlig slag satte vi in, bland annat i taket och en över diskbänken, det blir mysigt när det regnar och är lite mörkt ute! Lekspis, bord och stolar inhandlades på Ikea liksom servis och olika sorters låtsasmat. Golvet laserades i färgen mahogny, för att inte allt färgspill skulle synas!

Dagen för invigningen, den 7 juli, hotade alla väderleksrapporter med åska och hällregn! Av detta blev intet! Lite moln på förmiddagen, men sen sken solen som aldrig förr. Det blev nog sommarens varmaste dag!

Här står nu vår stolthet, den färdiga lekstugan. 113 arbetstimmar har vi räknat ut att vi hittills har lagt ner på den!

Ann Britt



Tags: , ,

Comments are closed.