Vattenbekymmer

I morse hade pumpen stannat och gick inte att starta om. Tre familjer utan vatten, hur kul är det?  Kollade säkringar (ut i halvmeterdjup snö i morgonrock och stövlar) – inget fel. Kollade spänningar i säkringscentralen och mitt mätinstrument sade att det inte fanns någon spänning på två av faserna – men?! Allt annat på de faserna fungerade ju! Spis och lyse och allt – när en fas gått brukar halva huset ha mysbelysning.  Begrep ingenting.

Fick tag på en rörjour i Huddinge (ugh!) som sade att framkörningsavgiften var 4000 kr; men de kom i alla fall gratis med ett antal kloka råd om felsökning. Provade noggrant dem alla och kom fram till att det var nog elektriciteten som spökade, inte pumpen själv. Men fortfarande inget liv i pumpen. I det skedet (klockan 10 ungefär) släppte vi pumpproblemet och började smälta snö för att kunna spola toaletterna i alla fall. Visste ni hur mycket skräp det finns i ren, vit snö? Tack och lov är det ju ingen brist på råvara när man skall göra vatten så här års.

Tio liter packad snö blir ungefär två liter vatten, så det tog ett tag att få ihop två hinkar, men sedan började vi ställa in oss på att klara oss med 1/2 liter Imsdal och 1 liter vatten i en Sodastream-flaska tills i morgon. Men sedan, halleluja, kom grannen Hasse Eriksson med mätinstrument och skruvmejslar. Han har räddat oss ett oräknat antal gånger när vattnet har strulat, så hoppet steg. Efter en stund kom han fram till att problemet var ännu obegripligare än vi trott.

Vi kastades mellan hopp och förtvivlan flera gånger –  ”det verkar ju vara tryckreläet” respektive ”nej, det är nog tyvärr motorn – 15 papp eller så” . Men han gav sig inte, utan lossade och kopplade ihop en massa sladdar man knappt vågade titta på – och till sist hade han kopplat bort allting som kunde krångla, vi satte i säkringarna för femtioelfte gången – och pumpen gick i gång!

Slutresultatet verkar vara att kontaktorn (en låda med två knappar för att starta och stoppa pumpen med)  vill pensionera sig. Man lär sig så mycket märkvärdiga saker när man bor på landet. Skall vi köpa champagne och kaviar för de 13000 kronor vi ”sparade”?

1 kommentar

  1. Epilog till pumphaveriet: I dag 16/3 är problemet historia. Kjell Karlsson från Elektrotjänst i Rimbo var här och kopplade in ett RIKTIGT stort motorskydd. Det första han hade med sig skulle klara 6 Ampere startström, men bröt ögonblickligen strömmen när man försökte starta pumpen, så vi fick leva vidare över helgen utan motorskydd (fast alla kablar var utbytta och prydligt spikade). Det vi fått nu är en tredubbelt så stor låda på väggen, med en grön och en röd knapp märkta ON respektive OFF – lättfattligt trodde man, tills Kjell förklarade. Enda gången man skall trycka på någon av knapparna är när motorskyddet har utlöst – och då skall man trycka på OFF! Klart som korvspad, eller hur? Nå, nu har Björn satt upp små pedagogiska dymotexter på motorskyddet ifall någon annan skulle bo här och behöva göra något. Vi minns hur lätt det var att förklara för Urban vad han skulle göra när pumpen stannat – på mobiltelefon från Casablanca!

Kommentarer är stängda.