Första torppromenaden

I går gick den första torppromenaden av stapeln. Klockan 10 samlades ett tjugotal personer på Lövsta för att följa med oss runt och sätta upp skyltarna vid de sex mest närbelägna torpställena. Björn berättade om hur projektet började för 1 1/2 år sedan och sedan gav vi oss iväg.

Vi hade lyckats intressera Norrtälje Tidning, som representerades av Lina Jonsson och fotografen Johan Wahlgren. Lina antecknade för brinnande livet och Johan tog säkert 100 bilder (delvis springande baklänges framför sällskapet – mycket imponerande!) Efter det första stoppet vid Lilla Vreta lämnade de oss mitt i skogen och hastade vidare till andra uppdrag – det var en viss lättnad att se att deras bil var borta när vi kom tillbaka till Lövsta – tänk om rubriken blivit ”Reportageteam försvunnet på uppdrag i Rö”! Nu väntar vi spänt på att läsa deras reportage.

Efter skyltuppsättning vid Lilla och Stora Vreta (som övergavs i slutet av 1700-talet) fortsatte vi via Näs till Västanbro och Sunnanbro (som var bebodda framåt mitten av 1800-talet) och Sparrens banvaktsstuga (som byggdes på 1880-talet och revs först i början av 1960-talet. Den sista anhalten på dagens promenad var torpet Ekelund, där Ann Britt berättade om pestens härjningar i Rö år 1710.

Hemma igen på Lövsta drack vi kaffe i trädgården – vi hade tur som tokiga med vädret, trots att SMHI spått regn föll inte en droppe under hela evenemanget. Promenaden blev drygt 7 km – nyttigt för oss alla, men i fortsättningen kanske vi skall dra ned litet på distansen!

Vi fick många nya tips av deltagarna under dagen och har nu en lång lista på saker att följa upp och så småningom ladda upp till Rösajten.

Här följer litet bilder från begivenheten:

Vid Lilla Vreta

Björn berättar om Lilla Vreta.

Gransättra i mars

Ann Britt förklarade varför man bör leta efter torp på våren: Det här är Gransättra i mars.

Gransättra i juni

Och så här ser det ut i juni. Den välbevarade stengrunden vi hittade i början på våren är helt osynlig i den frodiga grönskan mitt i sommaren!

På väg hem

På väg tillbaka från Ekelund, rätt varma och välmotionerade.

Kaffe i trädgården

Kaffe i trädgården