Adventstider

Nu börjar det dra ihop sig till jul i alla fall. När det började ljusna vid åttatiden i dag såg vi att det fallit fem centimeter snö i natt. SMHI varnar för ännu mer snö och säger att det är goda chanser till en vit jul i år. När hade vi det senast?

Vårt nyaste barnbarn Frank hade namngivningskalas i början av december. Vi var där förstås och minglade med ett trettiotal gäster varav hälften var under fem år gamla. Man avundas inte föräldrarna städningen efter femton barn som kastat sig över storebror Julius’ leksakslåda och spritt ut allihop över huset, samt avrundat med att hälla ut Coca Cola på den vita vardagsrumsmattan.

Tyvärr fick vi med oss en särdeles elak förkylning hem – det måste vara så att barnbaciller är giftigare än vuxenbaciller. Nu har vi hostat och snörvlat i snart två veckor och det har blivit dåligt med promenerandet. Vädret har förstås inte heller lockat till promenader, det är mest lervälling där vi brukar gå, men bara det fryser på så blir det lättare.

Vi tröstade oss med att göra glögg enligt Björns farfar Ernsts recept, som är från den tiden då ingen på landsbygden hört talas om annat vin än nattvardsvin och gjorde sin glögg på brännvin. Glöggen är en blixtsnabbt verkande stämningshöjare och gör förkylningen lättare att uthärda.

Ann Britt har satsat på stickade julklappar i år; det har producerats strumpor, sjalar, tofflor, vantar och mössor på löpande band här. Det som såg proffsigast ut var nog de tovade tofflorna. Tova kan man göra på flera sätt, men det enklaste är att sticka jättestort och sedan stoppa det stickade i tvättmaskinen. Tvätta i 40 grader med full centrifugering och, voilà, ut kommer då till exempel ett par tovade tofflor!

Björn har som vanligt hängt vid datorn och filat på webplatserna – senast fick han igång namnvisningen i Rösajtens bildarkiv. Men den största utmaningen, som handlar om att modernisera släktforskningsavsnittet här på Kamphavet, är fortfarande långt från i mål. Som det är nu består avsnittet av över 5000 filer med meningslösa namn som skapas av vårt släktforskningsprogram. Målet är att ersätta dem med några få sidor och en databas, men det är inte så där jätteenkelt har det visat sig.

Årets julbrev och julkort är klara och ligger i en prydlig hög för att läggas på brevlådan – det blev inte riktigt samma kamp mot klockan som en del tidigare år.

Nu kan det bli litet snärjigt att hinna med några fler blogginlägg i år, men nästa år kommer vi tillbaka med nya krafter!

Dagens bilder:

Frank på Mammas arm

Frank Edvard Seton fick han heta. Här på mamma Annicas arm, iförd kilt i Seton dress tartan.

Tovade tofflor - före och efter

Tovade tofflor – före och efter tovningen.

Glöggen brinner

Här gör Björn glögg efter sin farfar Ernsts recept. Man börjar med en flaska brännvin och en halv flaska Eau de Vie, så ni kan tro att stämningen stiger snabbt!