Målningssäsongen är över

Så, då är vi klara för i år. Vi har rivit byggnadsställningen, tätat och tvättat de renoverade fönstren, målat över fläckarna på väggen där byggnadsställningen var fastskruvad och tömt verandan på färgburkar och målarverktyg.

Lövsta augusti 2010

Det blev en hel del jobb, för att uttrycka det försiktigt. Vi började i april med att måla den sista kortsidan av altanräcket. Vi tordes ju inte ta bort klätterhortensian från spaljén i höstas, men nu gick det bra – hortensian mår bara bra trots den kruttorra sommaren. Sedan tog vi oss an långsidan som vetter mot vägen.  Att tvätta och måla själva fasaden var inget märkvärdigt, men att renovera fönstren var ett jättejobb – vissa av dem verkade aldrig ha varit målade över huvud taget.

Vi fick också byta det mesta av vindskivor, fotbrädor och de nedersta brädorna i själva taket. Det blev mycket pyssel att bryta loss de ruttna brädorna, sätta dit nya, lägga ny masonit och läkta om taket.  Men nu är det klart! Över fyrahundra timmars arbete blev det – man kan ju multiplicera det med en normal hantverkartimpenning och bli riktigt glad.

Skall man vara noga är det inte riktigt klart, trots allt. Plåten på balkongen är nämligen genomrostad och måste bytas, men även om vi fuskar i de flesta hantverksyrken så går gränsen vid plåtslageri. Vi hoppas att få hjälp med det av en bekant, men innan dess skall en ny byggnadsställning byggas, balkongräcket rivas och den gamla plåten tas bort. Sedan återstår ”bara” att snickra ett nytt staket. När det blir klart är inte lätt att säga, men vi hinner knappast måla det nya balkongräcket innan vintern är här.

Det blir alltså litet restarbete på framsidan innan vi kan börja med norra gaveln nästa år – och då har vi också tänkt oss att hinna med restarbetena från 2008 på baksidan. Tyvärr ser de nedersta brädorna i taköverhänget där inte alls bra ut, så det blir nog mer takarbete nästa år.  Men om vi blir klara med hela huset nästa år så har vi lovat oss ett sabbatsår utan målning och husreparationer 2012 – tänk ifall vi skulle få tid att åka på semester!

Tags:

Comments are closed.